
Pyszne ciasteczka z kleiku ryżowego to znakomita przekąska dla dzieci, a szczególnie dla dzieci na diecie bezglutenowej. Dieta bezglutenowa wymaga bardzo dużo wyrzeczeń szczególnie od dziecka. Można przyzwyczaić się do potraw bezglutenowych, jednak brakuje takich przekąsek dla małych łasuchów. Ciasteczka z kleiku ryżowego to jedna ze smaczniejszych potraw bezglutenowych.
Składniki na ciasteczka z kleiku ryżowego:
1 paczka kleiku ryżowego bezsmakowego (190 g)
250 gram masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
3 całe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
4 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cukru waniliowego
dżem do nałożenia upieczonych ciasteczek - nie jest konieczny
Sposób wykonania:
Do miski należy wsypać wszystkie suche składniki, czyli kleik ryżowy, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać składniki, zrobić na środku wgłębienie i wbić jajka oraz włożyć pokrojone masło. Całość dokładnie wyrobić.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielić na małe części i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i układać na blaszce. Następnie w ciasteczkach zrobić wgłębienie można na przykład użyć do tego okrągłego końca drewnianej łyżki.
Ciasteczka z kleiku ryżowego piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut na ciemnozłoty kolor.
Ciasteczka ostudzić i napełnić dżemem, jeśli zdążycie zanim małe i duże łasuchy zjedzą wszystkie ciasteczka. :)
Ania
Ciasteczka z kleiku ryżowego są po prostu pyszne! Ja dodaję bezglutenowy proszek do pieczenia i mam wspaniałe ciasteczka bezglutenowe. Palce lizać!