Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Muffinki z ciasta marchewkowego - dzieci za nimi przepadają 2
Muffinki z ciasta marchewkowego - dzieci za nimi przepadają. Przepis na smaczne mufinki dla dzieci.

Muffinki z ciasta marchewkowego - dzieci za nimi przepadają

Zarówno dzieci jak i dorośli chętnie sięgają po słodką przekąskę. Bardzo popularne stały się różnego rodzaju muffinki. Wcale mnie to nie dziwi, przecież te małe babeczki wyglądają bardzo apetycznie i są wygodne do podjadania - bez problemu mieszczą się w dłoni. Muffinki z ciasta marchewkowego są smaczne a przy tym zdrowe. Dla wszystkich małych i dużych łasuchów jest to znakomita propozycja. Bo dzieci a prawdę to lubią.

Zabieramy się do roboty!

Suche składniki mufinek

280 gram mąki

300 gram cukru

1 łyżeczka sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki cynamonu

Wszystkie wyżej wymienione suche składniki należy dokładnie wymieszać.

Mokre składniki mufinek

3 jaja lekko roztrzepać

250 ml oleju

300 gram ananasa z puszki - zmiksować na mus

Zmieszać razem mokre składniki.

Siekane składniki

280 gram startej drobno marchewki

250 gram posiekanych średnich orzechów(używam orzechy laskowe lub migdały)

100 gram rodzynek

Wykonanie mufinek

Do dużej miski przekładamy suche składniki "A" i dodajemy mokre składniki "B" a na koniec dokładamy siekane składniki "C" Wszystko razem mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Foremkę do pieczenia muffinek wykładam papierowymi foremkami do muffinek. Jest tak duży wybór wzorów i kolorów, że każde dziecko znajdzie coś dla siebie. Do każdej foremki nakładamy po czubatej łyżce ciasta marchewkowego. Muffinki piec w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Z takiej porcji wychodzi około 40 sztu muffinek.

Jeśli nie macie czasu na nakładanie pojedynczych muffinek, ciasto marchewkowe można wylać na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec 50 minut również w temperaturze 190 stopni C. 

Ciasto marchewkowe można dodatkowo przekroić na pół i przełożyć masą serowo-cytrynową. 

Masa serowo-cytrynowa

200 gram sera jak na sernik

sok z cytryny (odrobina do smaku)

1/2 szklanki cukru

Wszystko razem ucieramy mikserem na pulchną masę. Tak przygotowaną masą przekładamy wystudzone ciasto marchewkowe.

Muffinki są na prawdę proste w wykonaniu, więc z pewnością wyjdą Wam smaczne. Życzę powodzenia i smacznego.

 

Komentarze do wpisu (2)

21 sierpnia 2017

Moje ulubione ciasto marchewkowe, dawno go nie robiłam. Ciasto marchewkowe w formie muffinek spodobało się moim dzieciom. Oczywiście nie wiedziały, że zjadają marchewkę. :) Pyszności!!! Polecam :)

25 sierpnia 2017

Upiekłam muffinki dzisiaj rano z tego przepisu - palce lizać, pyszności! Miały być dla gości na dzisiejszy wieczór, ale przy moich dzieciaczkach chyba ani jedna nie zostanie. Polecam! :-)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl