Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bułeczki maślane palce lizać 1
Bułeczki maślane dla dzieci

Tak jak staramy się, aby nasze dzieci nosiły naturalne ubranka, spały w zdrowej pościeli, tak warto poświęcić troszkę swojego czasu i upiec coś pysznego. Tym bardziej jest to godne polecenia, że ciasta te są wykonane ze zdrowych składników, bez zbędnych dodatków w postaci ulepszaczy i tłuszczów cukierniczych. Oczywiście we współczesnym świecie jedzenia gotowych wyrobów nie da się uniknąć, ale jeśli zależy nam na zrównoważonym rozwoju naszego dziecka, to nawet na tym polu warto zainwestować swój czas i energię. Proponowany przepis jest naprawdę łatwy w wykonaniu i nawet niedoświadczony tatuś sobie z nim poradzi.

Tak więc zaczynamy.

 

 

 

Niezbędne produkty:

  • 60 dkg mąki
  • 250 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 70 gram masła
  • 1 jajo + 2 żółtka (białka pozostaw do posmarowania bułeczek)
  • 5 dkg drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Produkty na kruszonkę:

  • 7 dkg mąki
  • 7 dkg cukru
  • 7 dkg masła

 

Sposób wykonania

  • 125 ml mleka delikatnie podgrzej, dodaj drożdże, 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wszystko wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Jeśli drożdże wcześniej wyjmiemy z lodówki, tak aby się ogrzały, będą szybciej rosły.
  • Wymieszaj suche składniki: pozostałą mąkę, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz sól.
  • Jajko oraz żółtka roztrzep dokładnie widelcem.
  • Na patelce rozpuść masło.
  • Do suchych składników wlej pozostałe mleko, roztopione masło, roztrzepane jajka oraz podrośnięte drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Otrzymane ciasto powinno być dość gęste ale jednocześnie elastyczne.
  • Następnie przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Po około 60 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyłóż blaszki papierem do pieczenia i zacznij formować okrągłe bułeczki o średnicy około 4 cm. Bułeczki powinny bardzo łatwo się formować. Układaj je na przygotowanych wcześniej blaszkach. Otrzymasz około 20-24 bułeczki. Ponownie odstaw na kilka minut do wyrośnięcia.
  • Podczas, gdy bułeczki rosną, przygotuj kruszonkę. Wymieszaj ze sobą cukier i mąkę. Następnie dodaj miękkie masło i wyrabiaj aż uzyskach ładne grudki.
  • Roztrzep białka pozostałe od ciasta na bułeczki lub jeśli wolisz możesz użyć całe jajko. Posmaruj wyrośnięte bułeczki i posyp kruszonką.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. W tej temperaturze piecz bułeczki około 15-20 minut.

Bułeczki można jeść, gdy troszkę przestygną.

 

Życzymy smacznego!

 

Komentarze do wpisu (1)

4 lutego 2017

Na prawdę pyszne te bułeczki i co najważniejsze łatwe i szybkie. Ciasto zarabiam przed śniadaniem a po śniadaniu kulam bułeczki i piekę dzięki temu w sobotę dzieci mają smaczną i stosunkowo zdrową przekąskę. Takie bułeczki są na pewno lepsze od kupnych ciastek. Przepis i bułeczki oceniam na szóstkę. ;)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl