Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Ciasteczka z kleiku ryżowego - przepis 1
Ciasteczka z kleiku ryżowego - przepis

Pyszne ciasteczka z kleiku ryżowego to znakomita przekąska dla dzieci, a szczególnie dla dzieci na diecie bezglutenowej. Dieta bezglutenowa wymaga bardzo dużo wyrzeczeń szczególnie od dziecka. Można przyzwyczaić się do potraw bezglutenowych, jednak brakuje takich przekąsek dla małych łasuchów. Ciasteczka z kleiku ryżowego to jedna ze smaczniejszych potraw bezglutenowych.

 

Składniki na ciasteczka z kleiku ryżowego:

1 paczka kleiku ryżowego bezsmakowego (190 g)

250 gram masła lub margaryny w temperaturze pokojowej

3 całe jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

4 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżeczka cukru waniliowego 

dżem do nałożenia upieczonych ciasteczek - nie jest konieczny

 

Sposób wykonania:

Do miski należy wsypać wszystkie suche składniki, czyli kleik ryżowy, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać składniki, zrobić na środku wgłębienie i wbić jajka oraz włożyć pokrojone masło. Całość dokładnie wyrobić.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielić na małe części i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i układać na blaszce. Następnie w ciasteczkach zrobić wgłębienie można na przykład użyć do tego okrągłego końca drewnianej łyżki.

Ciasteczka z kleiku ryżowego piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut na ciemnozłoty kolor.

Ciasteczka ostudzić i napełnić dżemem, jeśli zdążycie zanim małe i duże łasuchy zjedzą wszystkie ciasteczka. :)

Komentarze do wpisu (1)

4 listopada 2017

Ciasteczka z kleiku ryżowego są po prostu pyszne! Ja dodaję bezglutenowy proszek do pieczenia i mam wspaniałe ciasteczka bezglutenowe. Palce lizać!

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl