Gofry - znakomita przekąska dla dziecka niejadka
Gofry najczęściej kojarzą się z wakacjami nad morzem no i oczywiście z dzieciństwem. Ten wspaniały zapach i niepowtarzalny smak!!! A gdy mamy maluszka, który żyje powietrzem i prawie nie chce jeść, to można od czasu do czasu przygotować dziecku gofry. Warto wspomnieć, że domowe gofry są zdrowsze niż te kupione w budce z goframi. Niestety obecnie gofry w sklepikach robione są z gotowej mieszanki, która zawiera różne polepszacze smaku i konserwanty a chyba nie o to nam chodzi.
Oczywiście z niczym nie można przesadzać, tak więc ta sama zasada dotyczy gofrów. Przygotowane od czasu do czasu na pewno nikomu nie zaszkodzą, jednak gofry smażone codziennie nie są wskazane a do tego mogą się przejeść i znudzić nawet największemu łasuchowi.
Składniki na gofry (około 12 sztuk):
2 jajka
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju, rozpuszczonej margaryny lub masła
1 3/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Jajka należy ubić z solą i cukrem. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, tłuszcz i mleko i wszystko razem dokładnie mieszamy. Do rozgrzanej gofrownicy wlewamy porcję ciasta i smażymy około 5-7 minut. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, którą posiadamy. Im wyższa moc gofrownicy, tym szybciej opieką się nasze pyszne gofry. Tak więc warto wybrać troszkę droższy model i nie denerwować się, że tak długo trzeba czekać na gofry. Gdy kupowałam moją gofrownicę (z polecenia) nie zwróciłam na to uwagi i teraz cierpię, ponieważ smażenie gofrów trwa trochę za długo.
A z czym można zjeść takie pyszne, ciepłe gofry?
Gofry smaczne są nawet suche, można delikatnie posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem. Jeżeli pozwalamy dziecku na jedzenie czekolady, gofry można posmarować kremem orzechowo-czekoladowym. Do gofrów oczywiście pasuje również bita śmietana. Jednak moje ulubione gofry są z gęstym jogurtem naturalnym i owocami (brzoskwinie, jagody, truskawki, borówki). Owoce można zmiksować i połączyć z jogurtem naturalnym. Tak przygotowany sos do gofrów jest i bardzo smaczny i zdrowy.
Iga
Gorąco polecam przepis na gofry. Faktycznie gofry wychodzą smaczne i chrupiące a znikają szybciej niż się pieką. Sos jogurtowo owocowy również rewelacyjny!