Proponowana zupa brokułowa jest to bardzo szybki obiad a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Jest to prawdziwa zaleta, tym bardziej że w obecnych czasach stale na wszystko brakuje czasu. A do tego przy małych dzieciach jest na prawdę dużo zajęcia.
Zielony kolor zupy jest jej prawdziwą zaletą! Może trudno w to uwierzyć, ale smakuje wyśmienicie. Jest o wiele smaczniejsza od zupy kalafiorowej, ponieważ ma bardziej wyrazisty smak. A do tego jest to prawdziwa bomba witaminowa.
Niezbędne produkty:
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 brokuł (najlepszy jest świeży, ale również może być mrożony)
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 litr wywaru mięsno-warzywnego (ja zamrażam porcje rosołu, gdy pozostanie mi z obiadu)
- 100 ml śmietany zakwaszanej
- sól, pieprze do smaku
Sposób wykonania:
1. Marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz brokuła należy umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
2. Warzywa wrzucić do garnka z osoloną wodą, dodać wywar mięsno-warzywny. Gotować do miękkości.
3. Następnie należy całość zmiksować przy pomocy blendera. W zależności od upodobania, zupa może być zupełnie gładka, lub mogą być w niej drobne kawałki warzyw.
4. Gotowy krem można zagęścić śmietaną oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. I już - danie gotowe.
5. Zupę można podawać z grzankami z chleba lub z groszkiem ptysiowym. Ale sama również smakuje wyśmienicie!
Na prawdę szybko poszło.
Smacznego!