Promocje
Pościel młodzieżowa Nasa 160x200
Pościel młodzieżowa Nasa 160x200
89,90 zł 85,90 zł
szt.
Ręcznik kąpielowy Violetta wz. 4 75x150
Ręcznik kąpielowy Violetta wz. 4 75x150
36,90 zł 34,90 zł
szt.
Pościel dla dzieci Świnka Peppa 160x200
Pościel dla dzieci Świnka Peppa 160x200
89,90 zł 81,90 zł
szt.
Pościel dla dzieci Masha Masza i Niedźwiedź 160x200
Pościel dla dzieci Masha Masza i Niedźwiedź 160x200
89,90 zł 85,90 zł
szt.
Pościel młodzieżowa Nasa 140x200
Pościel młodzieżowa Nasa 140x200
89,90 zł 85,90 zł
szt.
Pościel dla dzieci Myszka Minnie wz. 1 100x135
Pościel dla dzieci Myszka Minnie wz. 1 100x135
59,90 zł 51,90 zł
szt.
Pościel 100x135 Kubuś Puchatek wz. 6B - zielony
Pościel 100x135 Kubuś Puchatek wz. 6B - zielony
51,90 zł 45,90 zł
szt.
Pościel dziecięca 100x140 Snoopy Różowy
Pościel dziecięca 100x140 Snoopy Różowy
49,00 zł 47,90 zł
szt.
Pościel dla dzieci Psi Patrol 100x135 wz. 3
Pościel dla dzieci Psi Patrol 100x135 wz. 3
56,00 zł 50,90 zł
szt.
Ręcznik kąpielowy frotte Violetta wz. 3 - 75x150
Ręcznik kąpielowy frotte Violetta wz. 3 - 75x150
36,90 zł 34,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Rodzynkowiec

0

Na specjalne okazje przydaje się specjalne ciasto. Gdy czeka nas małe przyjęcie, spotkanie rodzinne lub towarzyskie, warto włożyć trochę więcej i czasu i energii i przygotować ciekawy i smaczny placek z masą. Rodzynkowiec to połączenie delikatnego biszkoptu, kremu waniliowego i polewy czekoladowej. Goście z pewnością będą zachwyceni.

Biszkopt z 6 jaj

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem waniliowy:

1/2 litra mleka

2 budynie waniliowe

4 łyżki cukru

1/4 kostki margaryny lub masła

Pozostałe składniki:

dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony (do posmarowania ciasta)

40 dkg rodzynek

1/2 litra rumu (może być 1 szklanka rumu i trochę wody)

1 gorzka czekolada

1 mleczna czekolada

1/2 kostki masła lub margaryny

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka i w dalszym ciągu ubijać. Masa jajeczno-cukrowa musi być dobrze napowietrzona. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 160-170 stopni i piec około 25 min. Przed wystawieniem należy sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest dopieczony.

W celu przygotowania kremu waniliowego należy 1/2 l mleka (odlać pół szklanki) zagotować z 4 łyżkami cukru. W pół szklanki mleka rozpuścić budynie waniliowe, wlać na gotujące się mleko i mieszając pogotować kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. 1/4 kostki margaryny utrzeć dodając stopniowo wystudzony budyń.

Rodzynki namoczyć na noc w rumie (lub w rumie rozcieńczonym wodą). Odsączyć rodzynki. Rum pozostały od namacznia rodzynek można wykorzystać do nasączenia biszkopta.

Biszkopt przekroić tak, aby spód był troszkę grubszy niż góra (w miarę możliwości). Spód nasączyć rumem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, przykryć połową masy. Układamy górną część biszkopta, znów nasączamy rumem i smarujemy pozostałą częścią masy. Na masę wykładamy osączone rodzynki.

Czekoladę gorzką i czekoladę mleczną rozpuścić z połową kostki masła lub margaryny. Tak przygotowaną polewę czekoladową wylewamy na rodzynki i pozostawiamy do zastygnięcia.

Pozostaje już tylko skosztować.

Smacznego! :)

 

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl