Promocje
Bluzka dziecięca Mistrzostwa Świata rozmiar 122
Bluzka dziecięca Mistrzostwa Świata rozmiar 122
22,00 zł 12,00 zł
szt.
Bluzka dziecięca Mistrzostwa Świata rozmiar 140
Bluzka dziecięca Mistrzostwa Świata rozmiar 140
22,00 zł 12,00 zł
szt.
Bluzka dziecięca Mistrzostwa Świata rozmiar 128
Bluzka dziecięca Mistrzostwa Świata rozmiar 128
22,00 zł 12,00 zł
szt.
Bluzka dziecięca Mistrzostwa Świata rozmiar 134
Bluzka dziecięca Mistrzostwa Świata rozmiar 134
22,00 zł 12,00 zł
szt.
Bluzka dziecięca Mistrzostwa Świata rozmiar 146
Bluzka dziecięca Mistrzostwa Świata rozmiar 146
22,00 zł 12,00 zł
szt.
Bluzka dziecięca Mistrzostwa Świata rozmiar 152
Bluzka dziecięca Mistrzostwa Świata rozmiar 152
22,00 zł 12,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Rodzynkowiec 0

Na specjalne okazje przydaje się specjalne ciasto. Gdy czeka nas małe przyjęcie, spotkanie rodzinne lub towarzyskie, warto włożyć trochę więcej i czasu i energii i przygotować ciekawy i smaczny placek z masą. Rodzynkowiec to połączenie delikatnego biszkoptu, kremu waniliowego i polewy czekoladowej. Goście z pewnością będą zachwyceni.

Biszkopt z 6 jaj

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem waniliowy:

1/2 litra mleka

2 budynie waniliowe

4 łyżki cukru

1/4 kostki margaryny lub masła

Pozostałe składniki:

dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony (do posmarowania ciasta)

40 dkg rodzynek

1/2 litra rumu (może być 1 szklanka rumu i trochę wody)

1 gorzka czekolada

1 mleczna czekolada

1/2 kostki masła lub margaryny

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka i w dalszym ciągu ubijać. Masa jajeczno-cukrowa musi być dobrze napowietrzona. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 160-170 stopni i piec około 25 min. Przed wystawieniem należy sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest dopieczony.

W celu przygotowania kremu waniliowego należy 1/2 l mleka (odlać pół szklanki) zagotować z 4 łyżkami cukru. W pół szklanki mleka rozpuścić budynie waniliowe, wlać na gotujące się mleko i mieszając pogotować kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. 1/4 kostki margaryny utrzeć dodając stopniowo wystudzony budyń.

Rodzynki namoczyć na noc w rumie (lub w rumie rozcieńczonym wodą). Odsączyć rodzynki. Rum pozostały od namacznia rodzynek można wykorzystać do nasączenia biszkopta.

Biszkopt przekroić tak, aby spód był troszkę grubszy niż góra (w miarę możliwości). Spód nasączyć rumem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, przykryć połową masy. Układamy górną część biszkopta, znów nasączamy rumem i smarujemy pozostałą częścią masy. Na masę wykładamy osączone rodzynki.

Czekoladę gorzką i czekoladę mleczną rozpuścić z połową kostki masła lub margaryny. Tak przygotowaną polewę czekoladową wylewamy na rodzynki i pozostawiamy do zastygnięcia.

Pozostaje już tylko skosztować.

Smacznego! :)

 

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl