Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Syrop z cebuli - w sam raz dla dzieci 0

Syrop z cebuli - w sam raz dla dzieci

zdrowy syrop z cebuli

Gdy dopadnie nas lub nasze dzieci przeziębienie czy kaszel często połączony z bólem gardła czym prędzej myślimy o zażyciu lekarstwa. Ale zamiast brać pierwszą lepszą pigułkę czy wydawać na nią pieniądze warto się zastanowić jak leczyli się nasi rodzice? Oni również zmagali się z tymi samymi bolączkami ale stosowali często inne metody, bardziej sprawdzone i co najważniejsze naturalne. Jedną z tych metod jest domowej roboty syrop z cebuli! Brzmi dziwnie? Nie, raczej intrygująco.

 

Spis treści

 

Smak syropu z cebuli zna doskonale chyba każdy rodzic nie mówiąc już o dziadkach. Właściwości lecznicze cebuli znane były już od bardzo dawna medycynie naturalnej i tylko wszędobylskość tabletek spowodowała jej pozorne wycofanie. Teraz syrop z cebuli powoli wraca do łask i pewnie wiecie już dlaczego! Jeśli nie to czytajcie dalej.

 

Co zawiera cebula?

 

  • Witaminy: A, B, C, E, K;
  • Pierwiastki takie jak: magnez, fosfor, żelazo, chrom;
  • Olejki lotne np. flawonoidy;
  • Kwas foliowy.

 

Ale jak działa syrop z cebuli?

 

Cebula dzięki swoim właściwościom dezynfekującym w tym bakteriobójczym i antywirusowym, moczopędnym, poprawiającym przemianę materii czy w końcu wykrztuśnym pobudza organizm do działania. To działanie to wspomaganie i pobudzanie układu immunologicznego do wytężonej pracy, dzięki czemu łagodniej przechodzimy dokuczliwe chwile przeziębienia.

 

Jak przygotować syrop z cebuli?

 

Do przygotowania syropu z cebuli będziemy potrzebowali kilka składników:

  • 3 świeże cebule;
  • cukier lub jak kto woli miód;
  • ząbek czosnku (wzmacnia działanie antywirusowe i bakteriobójcze) - można zrezygnować.

Cebule oraz czosnek starannie kroimy na plasterki, następnie w dużym słoiku układamy kilka warstw cebuli i czosnku przesypując je jednocześnie dwiema łyżeczkami cukru lub polewając łyżką miodu. Układając kolejne warstwy cebuli dociskamy je do siebie, tak aby cukier skutecznie został rozpuszczony przez sok wydzielany przez cebulę. Po wypełnieniu i zakręceniu słoika odstawiamy go na kilka godzin, gdyż tyle wystarcza aby zebrała się spora ilość syropu w słoiku. Następnie możemy albo odcedzić powstały syrop albo pozostawić go w słoiku z cebulą aby dalej się gromadził. Syrop z cebuli podajemy 2-3 razy dziennie po jednej łyżce. Ponieważ jest to produkt naturalny możemy go swobodnie i bez żadnych obaw podawać dzieciom, poza tym syrop z cebuli jest bardzo łagodny choć posiada specyficzny zapach. Jeśli nadal macie obawy możecie wykonać syrop z łagodniejszej czerwonej cebuli lub zrezygnować z ząbka czosnku. I co jeszcze ważne syrop z cebuli można przechowywać do kilku dni w temperaturze otoczenia lub nawet do dwóch tygodni w chłodnym, zaciemnionym miejscu i w szczelnie zakręconym słoiku.

 

Zobacz także:

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl