Proponowana dzisiaj potrawa znów ma kolor zielony. Chyba dlatego, że po zimie tęskno mi już do pięknej zielonej wiosny. Oprócz optymistycznego koloru, szpinak ma całą listę zalet.
Oto kilka powodów, dla których warto jeść szpinak:
- Szpinak jest bardzo bogaty w witaminy i składniki mineralne.
- Szpinak zawiera potas, kwas foliowy, żelazo, witaminy z grupy B, witaminy C, E, K oraz betakaroten.
- Szpinak jest również bardzo bogaty w antyoksydanty.
- Szpinak niestety zawiera również kwas szczawiowy, który nie jest dobry dla organizmu. Dlatego do szpinaku należy dodawać produkty bogate w wapń takie jak jogurt naturalny, śmietanę, ser żółty.
Czas przygotowania: 25 minut.
Krótki czas przygotowania tak pysznego obiadu, to jest jego kolejna wielka zaleta. Zwłaszcza w obecnych czasach.
Składniki:
- paczka makaronu kokardki lub rurki
- opakowanie mrożonego szpinaku
- opakowanie mrożonego brokuła lub jeden świeży brokuł
- śmietana zakwaszana 18%
- 150 gram żółtego sera - ja lubię mozarellę, ale ser wybieramy wg. uznania
- ząbek czosnku lub czosnek granulowany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ewentualnie przyprawa typu vegeta
Sposób wykonania:
1. Ugotuj brokuły w lekko osolonej wodzie. Wyjmij je z garnka bez wylewania wody. Brokuły zmiksuj.
2. W tej samej wodzie ugotuj makaron - będzie miał lepszy smak.
3. Podczas gotowania makaronu należy przygotować sos.
4. Na patelce podgrzej szpinak, dodaj zmiksowane brokuły.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, gałką muszkatołową i ewentualnie vegetą.
6. Dodaj żółty ser, aby ładnie się rozpuścił.
7. Do zielonego sosu dodaj śmietanę i makaron.
I gotowe! To na prawdę jest szybki obiad! Pozostaje mi tylko życzyć smacznego!
Napiszcie, czy Wam smakowało.