
Prawie każdy lubi drobną słodką przekąskę. Szczególnie po obiedzie chętnie sięgamy po słodkości. Jednak wiele osób coraz większą uwagę przykłada do składu jaki znajduje się w kupnych ciastkach, ciasteczkach i plackach. Żeby zjeść kupne ciastka, wafelki czy batoniki nie można czytać co się w nich znajduje. Najlepszą alternatywą jest domowe ciasto. Wystarczy troszkę dobrych chęci no i czasu a możemy wyczarować prosty i niesamowicie smaczny placek, który pokochają również dzieci. Miękki biszkopt, mleczna masa oraz polewa czekoladowa, to zestawienie które z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Biszkopt składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao
szczypta soli
Biszkopt wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka i w dalszym ciągu ubijać. Masa jajeczno-cukrowa musi być dobrze napowietrzona. Następnie dodać mąkę proszek do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 160-170 stopni i piec około 25 min.
Bardzo ważny jest wybór mąki do biszkopta, bo to właśnie od niej zależy czy nasz biszkopt będzie gładki, puszysty i delikatny.
Masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
1 cukier waniliowy
250 gram masła lub margaryny
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zostawić do wystygnięcia. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
Polewa czekoladowa
100 gram mlecznej czekolady
5-6 łyżek mleka
Rozpuścić czekoladę w mleku.
Wystudzony biszkopt przełożyć masą mleczną. Można delikatnie nakropić biszkopt zimną kawą. Na wierzchu biszkopt polać polewą czekoladową.
Lub tak dla odmiany można po prostu wyłożyć masę na nieprzekrojony biszkopt i na wierzchu polać polewą.